Obsesif kompülsif bozukluk türlerinden biri olarak temizlik takıntısı olma, günümüzde birçok kadın ve erkekte görülebilen durumlardan biridir. Psikoloji ile bağlantılı olan ve bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilen bu takıntı hastalığı, bireyin iş, aile ve sosyal yaşamında olumsuzluklara yol açabilmektedir. Üstelik meslek hayatındaki performansını da etkileyebilmekte, zaman kaybına neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu türden bir obsesif kompülsif bozukluk ile karşı karşıya olanlarından mutlaka profesyonel bir destek alması gerekmektedir.
Temizlik Takıntısı ve Belirtileri

Temizlik takıntılığı, bireyin takıntı seviyesinde temizlik yapma isteği olarak ifade edilebilmektedir. Bu gibi bir hastalık ile karşı karşıya olan bireyler devamlı olarak ellerini yıkama, giysilerini değiştirme, temizliğinden emin olmadığı yerlere dokunmama gibi davranışlar sergilemektedir. Temizlikle alakalı her türlü davranışların tekrar ettiği bu hastalık bir saplantı haline gelmekte ve bireyin yaşamını alt üst edebilmektedir.
İnsanları psikoloji olarak da olumsuz yönde etkileyen temizlik takıntılığı, çeşitli belirtilerle kendisini göstermektedir. Örneğin; bireyin günde pek çok kez temizlik yapması, eldivensiz ya da mendilsiz gezmemesi, sık sık ellerini yıkaması, eve girer girmez kıyafetlerini değiştirmesi, kendi evi dışında hiçbir yerde lavaboya girmemesi, kirli olduğunu düşündüğü her türlü nesneyi yıkaması ve kesinlikle temizlemeden kullanmaması temizlik takıntılığı belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
Temizlik Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Temizlik takıntısı, insanların mutlaka tedavi olması gereken hastalıklardan biridir. İnsanların yaşamında pek çok olumsuzluklara neden olan bu hastalıktan kurtulabilmek mümkündür. Takıntı hastalığı tedavisi ise yalnızca alanında uzman olan psikolog ya da psikiyatristler tarafından yürütülmektedir. Takıntı hastaları bir uzmandan destek almadığı takdirde takıntı durumu kronikleşebilmekte ve kalıcı bir hale gelebilmektedir.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Takıntı hastalığı gibi çeşitli OKB durumlarında mutlaka bir psikolog ya da psikiyatriste danışılması gerekmektedir. Uzmanlar genellikle bu gibi durumlarda ilaç tedavisi ya da terapi yöntemleri uygulayabilmektedir. Üstelik bu yöntemler sayesinde kısa sürede sonuç elde edebilmektedir.
Takıntı hastalığı psikoloji ile bağlantılı olduğundan uygulanan ilaç tedavisinin etkisi de oldukça büyüktür. Kullanılan ilcalar sayesinde beyin fonksiyonları onarılmakta ve bireyin takıntılı halinin önüne geçilmektedir. Öte yandan bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli terapi yöntemlerinin de etkisi oldukça büyük olurken, pek çok hastanın sorunu bu gibi tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşturulabilmektedir.