Blog

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Her toplumun kendine göre kuralları, kültürü ve devam eden alışkanlıkları vardır. Antisosyal kişilik bozukluğu bir kişinin içinde bulunduğu toplumun geneline aykırı ve normal kabul edilmeyen davranışlar sergilemesi olarak tanımlanır. Bu rahatsızlık davranış biçimi olarak kalıcıdır.

Antisosyal kişilik bozukluğu bir karakter bozukluğudur. Diğer kişilerin haklarını ihlal etmek, yasaları çiğnemek, kavga etmekten kaçınmamak, kendisinin ve başkasının güvenliğini riske atmak bu kişilerin özelikleridir. Tüm bunları yaparken hiçbir suçluluk duygusu hissetmezler ve yapıklarının sorumluluğunu almazlar.

Çünkü sergiledikleri her davranış onlar için aslında normaldir. Sürekli bir sinirlilik hali içindedirler. Tüm davranışlarını dürtüsel olarak sergilerler. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilerin bu durumu genellikle genetik faktörlere, biyolojik sebeplere ve beynin bazı kısımlarında görülen arızalara bağlıdır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri konunun uzmanları tarafından saptanmıştır. Bu teşhisin netleşmesi için aşağıda sıralanan belirtilerin gözlemlenmesi gerekir.

  • Yasaları sürekli çiğnemek ve tutuklanmayı umursamamak
  • Diğer kişilere saygısızlık etmek
  • İçinde bulunduğu davranışlara dair suçluluk hissetmemek
  • İş ilişkilerinde başarılı olamamak
  • Maddi yükümlülükleri genel olarak yerine getirememek
  • Kendi güvenliği ve diğerlerinin güvenliğini hiçe saymak
  • Öfke, saldırganlık, sinirlilik ve düşmanlık eğilimleri
  • Fiziksel kavgadan kaçınmamak
  • Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmek
  • Kendi ismini başlarına yanlış söylemek
  • Eğlence veya maddi kazanç elde etmek için başkalarını kandırmak
  • Sağlıklı düşünememek ve plan yapamamak

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Antisosyal kişilik bozukluğu nedenleri olarak kalıtsal etkenlerden ve beyindeki bazı bölgelerin hasarlı olmasından söz edilir. Çevresel faktörler de önemli nedenler arasındadır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan hastaların beyinlerinin öğrenme, cevap verme, üzüntü, korku gibi yetiler ile ilgili bölümleri daha küçüktür. Bazı kişilerin çocukluk çağlarında yaşanan duygusal ve cinsel istismar gibi travmalar, yetersiz beslenme, aile tarafından sevgi görmeme, ihmal edilme, doğumdan önce annenin kullandığı ilaçla antisosyal kişilik bozukluğu nedeni olabilmektedir. Bu hastalık alkolik anne babaların çocuklarında da görülebilir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Belirtileri 15 yaş civarında başlayan antisosyal kişilik bozukluğu için etkili tedavi yöntemleri vardır. Alanında uzman bir psikolog tarafından bilişsel davranış terapi seansları denenen ilk tedavi şeklidir. Bu terapilerin ergenlik çağında alınması hastalığın ilerleyen yaşlarda devam etmesini engelleyebilir. Bilişsel davranış psikoterapisi seanslarına katılan antisosyal kişilik bozukluğu hastası gençlerin gösterdikleri davranış eğilimlerinde önemli ölçüde azalmalar olduğu gözlemlenir.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir