Blog

Her Şeyi Kafaya mı Takıyorsunuz?

Her Şeyi Kafaya mı Takıyorsunuz?

İnsan zihninden bir gün boyunca yaklaşık olarak 4000 düşünce geçer. Bazı düşünceler anlıktır, ancak bazılarını uzun süre düşünürüz. Düşünmeye daha fazla zaman ayırdığımız konular ve olaylar genellikle bizi üzer, korkutur ve endişelendirir. Bu şekilde kafamıza taktığımız konular düşüncelerimizde olumsuzluk yaratır.

Her Şeyi Kafaya Takmak Neleri Etkiler?

Olumsuz düşüncelere çok fazla zaman ayırmak ve her şeyi kafaya takma durumu kişilerin günlük hayatlarını da olumsuz etkiler. Günlük işler aksamaya başlar, görev ve sorumluluklar yerine getirilemez hale gelir. Kişinin motivasyonu düşer, odaklanmakta zorluk çekmeye başlar. Bu yüzden kişinin bir an önce kafasına taktığı düşüncelerden uzaklaşmanın bir yolunu bulması gerekir.

Her şeyi kafaya takma olarak bildiğimiz kafamızdan atamadığımız olumsuz düşünceler aslında çoğu zaman çözümü basit konulardır. Ancak o düşüncenin çözümsüz olduğuna o kadar odaklanmışızdır ki, çözümü bulmakta zorlanırız. Bazı zamanlarda onu düşünmek istemeyiz, başka şeylerle oyalanmaya çalışırız. Ancak kendimizi alıkoyamayarak yeniden o düşünceye döneriz. Buradan bir düşünceyi kafamızdan atmaya çalıştıkça başarısız olacağımız sonucuna varırız. Mücadele ettikçe olumsuz düşünce gelişir, pekişir ve zihnimizde büyür.

Neden Her Şeyi Kafaya Takarız?

Neden Her Şeyi Kafaya Takarız?
Neden Her Şeyi Kafaya Takarız?

Her ne kadar her şeyi kafaya takma halimizi sevmesek, çok düşünmek ve zaman ayırmak istemesek, neden bu kadar düşündüğümüze kendi kendimize şaşırıp kalsak, kendimize kızsak da; o düşüncelerden vazgeçemeyiz. Buna anlam veremediğimiz zamanlar da olur. Kafamıza taktığımız konu genel anlamda ne kadar önemsiz olursa olsun; biz yine de ona farklı anlamlar yükler, önemli hale getiririz. Aslında tüm bu olup bitenlerin sebebi bilinçaltımızdır. Herkesin bilinçaltı, her düşünceye farklı değer ve anlamlar yükler. Çok düşünmek istemesek de bazı düşüncelerimi kafamızdan atamamamızın, savaşmamıza rağmen kendimizi düşünüyor bulmamızın sebebi de yine kişinin bilinçaltıdır.

İlişkide Her Şeyi Kafaya Takmak Nelere Yol Açar?

Genellikle kaygı bozukluğu olan kişiler bazı düşünceleri kafalarına daha çok takarlar. Kimi zaman bu düşünceler birer saplantı haline bile gelebilir. Bu kişiler ilişkilerinde de sorun yaşarlar. İlişkide her şeyi kafaya takmak çeşitli sorunların habercisidir. Gereksiz konulara takılan, partnerini sürekli sorgulayan, kimilerinin hiç önemsemeyeceği konulara takılan ve sorun eden kişiler bir süre sonra sorunlu bir ilişkilerinin olduğunu fark ederler. Bu kişiler güzel olan hiçbir şeyi ilişkisinde de fark edemez. Sürekli negatiftir. Olumsuz düşüncelerden kurtulmaya çalışsa da kurtulamaz. İlişkide her şeyi kafaya takmak karşı tarafın mutsuz olmasına yol açar. İletişim kopuklukları, uzaklaşmalar, keyifsiz zamanlar kaçınılmaz olur.

Her Şeyi Kafaya Takanlar Psikolojik Destek Almalı mı?

Her şeyi kafaya takan kişiler, kendileri bu durumdan memnun olmadıkları gibi yakın ilişkide oldukları kişileri de rahatsız ederler. Siz de her şeyi kafaya takan biriyseniz psikolog desteği almanız gerektiğini bilmelisiniz. Uzman psikolog tarafından uygulanacak olan durumunuza en uygun terapi seansları ile çözüme ulaşabilir, yaşamı çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir