Blog

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir mi?

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir mi?

Teknolojinin bu denli gelişmiş olması insanların günlük hayatında pek çok kolaylık ve fayda sağlayabilmektedir. Fakat bu faydalar ancak bilinçli kullanımlarda görülmektedir. Gereğinden fazla ve yanlış kullanımlar ise faydadan çok zarara neden olabilirken, nomofobi, yani telefon bağımlılığı da teknolojinin zararlarından biri olarak gösterilebilmektedir.

Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) Nedir?

Telefon bağımlılığı adında da anlaşılacağı üzere bağımlılık türlerinden biridir. Özellikle de çocuklarda görülen ve yetişkinlerinde zaman zaman yaşamış olduğu telefon bağımlılığı, bireyin günün büyük çoğunluğunu telefon başında geçirmesi, devamlı olarak telefonu ile meşgul olması ve hatta herhangi bir işi olmamasına rağmen telefonundan bir türlü ayrılamaması durumu olarak ifade edilebilmektedir.

Psikoloji literatüründe nomofobi olarak da bilinen telefon bağımlılığı, pek çok farklı şekilde kendisini gösterebilmektedir. Örneğin; bireyin birkaç dakika diyerek saatlerce telefonuyla meşgul olması, çevresindekilere bu süre hakkında yalan söylemesi, telefonundan ayrı kaldığı zamanlarda gergin ve agresif olması, gece geç saatlere kadar telefonla meşgul olması gibi durumlar, telefon bağımlılığına işaret etmektedir. Üstelik bu gibi durumlarla karşı karşıya olan pek çok birey, “telefon bağımlılığından kurtulamıyorum” diye şikayetçi olmaktadır.

Telefon Bağımlılığı Nedenleri

Telefon Bağımlılığı Nedenleri
Telefon Bağımlılığı Nedenleri

Teknoloji bağımlılığı birçok farklı nedenle bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu durum bazen psikoloji ile de yakından ilişkili olurken, bireyin günlük yaşamında sıklıkla telefonu ile meşgul olması da telefon bağımlılığı nedenleri arasında yer almaktadır.

Telefon Bağımlılığı Nasıl Engellenir?

Telefon bağımlılığından kurtulmak için uygulanabilecek birçok yöntem bulunabilmektedir. Örneğin; bireyin çevresindekilerle iletişime geçebilmek için teknolojiden uzak yolları denemesi, telefonun aklına gelmemesi için farklı meşguliyetler bulması, spora yönlendirilmesi ve bu gibi yöntemler faydalı olacaktır.

Öte yandan telefon bağımlılığı ile başa çıkamayan insanların ise mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Bu gibi problemler için destek olan psikolog ve psikiyatristler, bireyi yakalandığı bu bağımlılıktan kurtarabilmek için profesyonel bir çalışma yürütebilmektedir.

Özellikle de uygulanan terapi yöntemleri bu tür bağımlılıklar açısından oldukça faydalı ve etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bu tür tedavi yöntemlerinde uzmanlar öncelikle sorunun kaynağını belirlemekte ve buna göre bir tedavi planı oluşturmaktadır. Dolayısıyla psikoterapi yöntemleri her zaman için daha etkili olabilmekte ve hatta sorunun uzun vadede çözümlenebilmesini sağlamaktadır.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir