Kişilik bozuklukları pek çok farklı türe sahip olan ciddi bir psikoloji sorunu olarak bilinirken, Şizoid Kişilik Bozukluğu da bu bozukluk türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi bir kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler çoğu zaman yakın ilişkiler kurmaktan çekinirken, aynı zamanda sosyal ortamlara girmekten ve sosyalleşmekten de kaçınmaktadır. İnsanların çalışma, özel hayat ve günlük yaşamını olumsuz olarak etkileyen bu rahatsızlık için bir uzmandan destek alınması ve tedavi görülmesi gerekmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu, insanların sosyal ilişkilerden uzak durduğu, çevresindekiler ile etkileşim halinde olmaktan kaçındığı ve rahatsız olduğu bir psikoloji problemidir. Şizoid kişilik bozukluğu ile karşı karşıya olan bireyler çoğu zaman yalnızlığı tercih etmekte, toplum içine girmekten rahatsızlık duymakta, yakın ilişkiler kuramamaktadır. Üstelik kurduğu yakın ilişkilerde de aşırı duyarlı olan bu kimseler, alıngan ve kuşkucu olarak hareket edebilmektedir. Cinsel yaklaşım konusunda da oldukça ilgisiz olabilmekte ya da hiç ilgi göstermemektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Olanların Özellikleri
Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler çoğu zaman sosyal aktivitelere girmekten kaçınmakta, yakın ilişki kurmaktan hoşlanmamaktadır. Öte yandan bireyin akrabaları ile dahi yakın bir ilişki kurmaması, soğuk ve ilgisiz görünmekte, genellikle yalnız yapılabilecek aktiviteleri tercih etmesi, cinsel konularda oldukça ilgisiz olması, aktif bir fantezi yaşantısına sahip olmas ve uzun vadeli hedefler belirleyememesi Şizoid Kişilik Bozukluğu olanların özellikleri olarak gösterilebilmektedir. Ayrıca tüm bu özellikler şizoid kişilik bozukluğunun belirtileri olarak da kabul edilebilirken, kendisinde bu tür özellikler görülen kişilerin mutlaka bir psikolog ya da terapiste yönlendirilmesi gerekmektedir.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şizoid Kişilik Bozukluğu tedavisi oldukça zorlu ve bir o kadar da önemli bir süreçtir. Bu bozukluğa sahip olan bireyler çoğu zaman durumunun farkında olmadığından ya da durumunu kabul etmediğinden tedaviyi de reddetmekte ya da değişmeyi istememektedir.
Şizoid kişilik bozukluğu için uygulanan tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilirken, psikolog ve terapistlerin en sık tercih ettiği yöntemlerden biri grup terapisi ve psikoterapi yöntemleridir. Bu alanda uygulana psikoterapiler sorun teşkil eden davranışların değiştirilmesini amaçlarken, aynı zamanda bireyin kendi hayatına yönelik daha pek çok farklı psikolojik sorunun üstesinden gelmesine de yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla terapi, şizoid kişilik bozukluğuna sahip olanlar için oldukça etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir.