Blog

Mideniz mi Zihniniz mi Yemek İstiyor? Gerçekten Aç Mısınız?

Mideniz mi Zihniniz mi Yemek İstiyor? Gerçekten Aç Mısınız?

Bilimin ilerlemesi ile beraber insan beyninde yalnızca hazla alakalı olan bir kısım keşfedilmiştir. Necleus accubens olarak nitelendirilen bu nokta, insan beyninde depomin ile bir raya geldiğinde haz keyif oluşmaktadır. İnsanların doğduğu andan itibaren yaşamı boyunca haz aldığı en büyük anlardan biri de karnının doyduğu andır. Dolayısıyla hemen her insan yemek yemenin hazzı ve mutluluğu ile önceden tanışmış, sıkı bir ilişki oluşturmuştur. Özellikle de şeker ve karbonhidrat içerikli besinler tüketildiğinde beyinde haz sistemi harekete geçmekte ve insanın belli bir süre kendisini rahatlamış hissetmektedir. Bu durum insan beyninin bir dizi sistemin birbirine bağlı olması ile ilişkili olurken, aynı zamanda psikoloji ile de alakalı olabilmektedir.

Psikolojik Açlık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik Açlık Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik Açlık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik açlık yemek yediğinin farkında olmayan, “karnım tokken bile yemek yiyorum” diye şikayet eden insanlarda görülen bir durumdur. Fiziksel olarak hissedilen açıktan ziyade duygusal anlamda yaşanan açlık olarak ifade edilebilen bu durum, aynı insanlarda sağlıklı beslenmenin önüne geçebilmekte, aşırı kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Psikolojik açlık genellikle bireyin duygusal açıdan yaşadığı eksiklikler, depresyon ve bu gibi durumlarda ortaya çıkabilmekte, yaşanan bu eksikliğin yemek ile giderilmeye çalışması olarak ifade edilebilmektedir. Duygusal açlık olarak da ifade edilebilen bu durumun belirtileri ise; bireyin aç olmamasına rağmen çevresindekiler ile beraber yemek yemesi, yalnızca yapacak bir iş olması için yemek yemesi, en sevdiği yemeği yiyemediğinde üzülmesi, devamlı olarak televizyon karşısında yemesi, kendisini avutmak için yemesi ya da gece kalkıp abur cubur yemesi olarak gösterilebilmektedir.

Psikolojik Açlık Nasıl Engellenir?

Psikolojik açlık insanlarda pek çok farklı sağlık ve psikolojik sorununa neden olabileceğinden engellenmesi gerekmektedir. Bu gibi bir sorun karşısında duygusal açlığı önleme açısından yapılabilecek en iyi şey bir uzmandan destek almak olacaktır.

Psikolojik açlık için müracaat edilmesi gereken uzmanlar psikolog ve terapistlerdir. Uzmanlar çoğu zaman danışanlarının psikolojik açlık yaşama sebeplerini tespit ederek çözümlemeye çalışmakta ve uyguladığı terapi yöntemleri sayesinde bu duruma neden olan sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktadır. Üstelik uygulanan bu terapiler sayesinde daha pek çok farklı psikolojik sorunun üstesinden gelebilmek de mümkün olduğundan, insanlar yaşadıkları sorunlar karşısında mutlaka profesyonel bir destek almalıdır.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir