Aile, toplumun hem en küçük birimi hem de en önemli parçası olarak bilinmektedir. Psikoloji konusunda uzmanlık edinenler genellikle aileyi karmaşık bir kurum olarak tanımlamaktadır. Bu kuruma genel olarak bakılacak olursa, ailede üç farklı ilişki bulunmaktadır. Evlilik yani karı ve koca ilişkileri, anne, baba ve çocuk ilişkileri ve kardeş ilişkileri, ailedeki ilişki çeşitleri olarak gösterilebilmektedir. Bu tür ilişkiler ailedeki diğer bireyleri de etkilerken, ailenin iki kişilik olması durumunda biri olmadan diğeri değerlendirilememektedir. Örneğin anne baba ilişkisinin çocuğa etkisi oldukça fazla olmakta ve dolayısıyla ailedeki tüm iletişim ve ilişkiler bu doğrultuda şekillenmektedir.
Evlilik Anne-Baba ve Çocuk İlişkisini Nasıl Etkiler?

Evlilik ilişkisi, başka bir değişle ebeveyn ilişkisinin çocuğa etkisi çeşitli şekillerde olabilmektedir. Genellikle mutlu ve sağlıklı bir ilişkisi olan anne babalar çocuklarının ihtiyaçları karşısında da duyarlı yaklaşımlarda bulunmakta ve çocuklarla da pozitif ilişkiler kurabilmektedir. Öte yandan aksi yönde mutsuz bir ilişkiye sahip olan anne babalar çocuklarına karşı da aynı davranışları sergileyebilmekte ve olumsuz yönde ilişkiler kurmaktadır. Bu durum aynı zamanda anne babanın çocuğa davranışlarını de büyük ölçüde etkilemekte ve aile içerisinde sağlıksız ilişkilere neden olabilmektedir.
Anne-Babanın Her Tartışması Çocuklar için Zararlı mı?
Anne babaların kavgası bir ailede çocukları en çok etkileyen durumlardan biridir. Her ne kadar anne baba arasındaki çatışmalar hayatın bir parçası olarak kabul edilse de, bu çatışmaların çocukların şahitliğinde kavgaya dönülmesi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Anne baba arasında yaşanan bu çatışmalar çocukların saldırgan, huysuz, mutsuz ve endişeli bir hale bürünmesine neden olurken, aynı zamanda çevreleri ile uyum sorunları da yaşayabilmektedir. Genellikle 2 yaşından küçük çocuklar ebeveynlerin kavgasının nedenini anlayamazken, bu durumda diğer yaş gruplarına kıyasla daha çok etkilendikleri bilinmektedir. Genel olarak bakılacak olursa; anne babaların tutumları olumsuz yönde olduğunda, bu durum çocukları ruh halini büyük ölçüde etkilemektedir.
Çocuklar Anne-Baba Arasındaki Tartışmaları Nasıl Algılar?
Anne babası arasındaki kavga ve tartışmalar her çocuk tarafından farklı şekillerde algılanabilmektedir. 2 yaş ve altındaki çocuklar bu tartışmaların nedenini bilemezken, genel olarak çocuklar bu süreci 2 aşamada değerlendirmektedir. İlk aşamada çocuklar çatışmayı görüp anlamaya çalışmakta ve bir tehdit olduğunu kavramaya çalışmaktadır. İkincil aşamada ise çatışmayı anlamak ve onunla başa çıkmaya çalışmaktadır.
Öte yandan bu süreçte çocukların ebeveynlere davranışları da değişebilmektedir. Bu nedenle ailelerde daha sağlıklı bir ortam oluşabilmesi için bir psikologdan destek alınması gerekmektedir. Uzmanlar bu gibi durumlarda aileler için terapi düzenleyerek çatışmaların önüne geçebilmelerine yardımcı olmaktadır.