Blog

Hiç Kimseye Güvenmiyorum!

Hiç Kimseye Güvenmiyorum!

İnsanlar biyo-psiko-sosyal varlıklar olarak ifade edilmektedir. İnsanların yaşamında sosyalleşme, güven duygusu, ikili ilişkiler kurma ve bu gibi durumlar neredeyse hayati bir önem taşımaktadır. Bazı insanlar yaşamları boyunca karşısındakine ya da çevresindekileri hiçbir şekilde güvenmezken, bu durum fobi boyutlarına ulaşabilmekte ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Güven, hemen hemen her ilişkinin temelini oluştururken, bu gibi psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan kişiler geçmişte başına gelenlerden yola çıkarak dünyadaki tüm insanların güvenilmez olduğunu düşünmekte, bu şekilde kendisini koruma altına almaya çalışmaktadır. Genellikle katı düşünce ve inanışlara sahip olan bu kişiler “hiç kimseye güvenmiyorum” diyerek çoğu zaman kendisini yalnızlığa itebilmektedir.

Aşırı Güvensizlik Belirtileri Nedir?

Aşırı Güvensizlik Belirtileri Nedir?
Aşırı Güvensizlik Belirtileri Nedir?

Bazı insanların aşırı derece yaşadığı bu güven sorunu Pistanthrophobia olarak da ifade edilmektedir. Bu psikolojik rahatsızlığı anlayabilmek ve tedavi edebilmek için bazı belirtilerin görülmesi gerekmektedir. Aşırı güvensizlik ya da diğer değişle Pistanthrophobia belirtileri ise şunlardır:

  • Duyguların açığa çıkmasına mâni olma,
  • Mutlu ilişkinin var olmadığına ve imkânsız olduğuna inanma,
  • Karşı tarafa güvenmek istese de güvensizlik hissi ile karşı karşıya olması,
  • Kendisine zarar verileceği düşüncesi ile yeni ilişkiler kurmaktan kaçınmak,
  • Devamlı olarak hayal kırıklığına uğrayacağı durumlar arama gibi durumlar güven sorunu yaşayanların belirtileri arasında yer almaktadır.

Aşırı Güvensizliğin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Kimseye güvenmeyen insanlar sahip oldukları bu rahatsızlık nedeniyle pek çok durumdan olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek içinse mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Kimseye güvenmeyen insanlar için psikolojik olarak destek olabilecek uzmanlar ise psikolog, psikiyatrist ve terapistlerdir.

Günümüzde insan psikolojisi üzerine eğitim alıp uzmanlık edinen hekimler çoğu zaman bu gibi durumlarda insanların neden aşırı güvensizlik durumu ile karşılaştığı hakkında araştırmalarda bulunmakta ve buna göre bir tedavi planı oluşturmaktadır. Aşırı güvensizlik halinde en etkili olabilecek tedavi yöntemi ise psikoterapi yöntemleridir. Özellikle de maruz bırakma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler hastaların aşırı güvensizlik sorununu aşabilmesine önemli ölçüde yardımcı olabilirken, aynı zamanda hayatı boyunca karşılaşabileceği çeşitli sorunlar karşısında mücadele edebilmeyi de öğretmektedir. Bu nedenle insanların yaşadıkları pek çok psikolojik problem karşısında bir uzmandan destek alması önerilmektedir.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir