Blog

Ertelemek Sizde Bir Hastalık mı?

Ertelemek Sizde Bir Hastalık mı?

Psikoloji literatüründe prokrastinasyon adı ile bilinen erteleme hastalığı, günümüzde pek çok insanda görülebilen ciddi sorunlardan biridir. Bir tür psikoloji hastalığı olarak da bilinen erteleme hastalığı, bireyde çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Genellikle bireyin yerine getirmesi gereken işleri ertelemesi, yapmaktan kaçınması olarak ifade edilebilmekte olan bu hastalık, bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmekte, hayatını daha karmaşık bir hale getirebilmektedir. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekmektedir.

Erteleme Hastalığı Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere bireyin gerçekleştirmesi gereken işleri her türlü imkana sahip olmasına rağmen bir ya da birçok kez ötelemesi olarak tanımlanabilen erteleme hastalığı, günümüzde de sıkça görülen durumlardan biridir. Prokrastinasyon ismi ile de bilinen bu hastalık, bireyin en önemli işlerini bile sayısız ve süresiz olarak ertelemesine, ileri tarihe atmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar ise çoğu zaman bireyin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Ertelemek Neden Olur?

Ertelemek Neden Olur?
Ertelemek Neden Olur?

Erteleme hastalığının nasıl ortaya çıktığı ise pek çok insanın merak ettiği konulardandır. Hemen hemen her yaş grubundan ve cinsiyette insanda görebilmenin mümkün olduğu bu hastalık, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; bireyin yaşamış olduğu motivasyon eksikliği, mükemmeliyetçi olması, kötü zaman yönetimi, kendisine uygun olmayan işleri seçmesi, başaramayacak olma kaygısı, bitirememe kaygısı, bilgi eksikliği gibi durumlar erteleme hastalığı nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Erteleme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Erteleme hastalığı belirtileri de yine bu gibi durumlarda merak edilen konulardan bir diğeridir. Bu türden bir hastalığa sahip olan bireyler genellikle kendisinden beklenen işi yerine getirme konusunda tembel davranmakta, işi devamlı olarak ertelemeye çalışmaktadır. Bunun yanı sıra bireyin bolca vakti ve enerjisi olmasına rağmen ödevini, görevini ve sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınması, bir gün ya da birkaç gün süre ile ertelemesi, bu durum üzerinde çeşitli bahaneler üretmesi de erteleme hastalığı belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.

Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireylerin mutlaka bir uzmandan destek alması önerilmektedir. Özellikle de psikolog ve terapistler bu gibi hastalıklarda danışanlarına ciddi bir destek sağlayabilmektedir. Uygulanan terapi yöntemleri de büyük faydalar sağlamakta, bireye zaman yönetimi, kaygıyla başa çıkma ve işi zamanında yapabilme gibi konularda eğitim sunabilmektedir. Dolayısıyla bu yöntem, en etkili ve uzun vadeli çözüm olarak tercih edilebilmektedir.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir