Blog

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu

Mevsimsel duygudurum bozukluğu günümüzde birçok insanın karşı karşıya kaldığı psikoloji problemlerinden biridir. İnsanlar doğadaki pek çok farklı canlı gibi devamlı olarak etkileşim halinde olduğundan çevresel koşullar değişime uğradıkça, insanların zihinsel ve fiziksel ve duygusal değişimleri de meydana gelebilmektedir. Bu duruma bir örnek göstermek gerekirse; havaların erken karardığı kış mevsiminde erken saatler uyku ihtiyacı ortaya çıkabilirken, değişen mevsimlerle beraber depresyon hali de ortaya çıkabilmektedir. İnsanların günlük yaşamını dahi olumsuz yönde etkileyen bu duygudurum bozukluklarında, mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nedir?
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Mevsimsel depresyon olarak da ifade edilebilen mevsimsel duygudurum bozukluğu, genellikle sonbahar ya da kış mevsiminde ortaya çıkabilmektedir. Halk arasında kış depresyonu şeklinde de ifade edebilen bu bozuklukta, sıradan bir depresyonda görülen semptomlar ve belirtiler görülmektedir. Örneğin; insanların devamlı olarak yorgun, halsiz, mutsuz, değersiz ve umutsuz hissetmesi, depresif bir ruh haline sahip olması, aşırı uyku düşkünlüğü, enerjini tükenmesi ve bunun gibi pek çok durum dönemsel depresyon ya da mevsimsel depresyona işarettir. Bu gibi durumlarda belirtiler şiddetli ya da orta şiddetli olarak görüldüğünden, insanların yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dolayısıyla bu alanda uzmanlık edinen hekimlere müracaat edilmesi ve tedavi görülmesi gerekmektedir.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Mevsimsel duygudurum bozukluğunun önüne geçilmesi için uygulanabilecek pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri de bir uzmana müracaat ederek tedavi görmektir. Günümüzde birçok psikolog ya da terapist danışanları için çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir. Bu süreçte psikoterapi yöntemleri en sık tercih edilen tedavi türü olurken, bilişsel davranışçı terapi de insanların yaşadığı pek çok farklı sorun karşısında mücadele edebilmesini sağlamaktadır.

Öte yandan bu gibi bir mevsimsel duygudurum bozukluğu ile karşılaşmak istemeyen kişilerin sahip olduğu düşünce yapısını değiştirmesi ve bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Örneğin; enerji verici ve sağlıklı besinler tüketilmeli, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturulmalı, günlük spor ve egzersizler düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca bu gibi mevsimlerden ve havalardan olumsuz yönde etkilenmemek adına aktivitelere katılmak ve yakınlarla eğlenceli vakit geçirmek de oldukça faydalı olacaktır.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir