Çocuklarda sınav kaygısı, sınava kadar öğrenilenlerin sınav sırasında doğru bir şekilde kullanılmasından endişelenilmesi halidir. Çocuk, sınavda bildiklerini yapamamaktan endişelenir ve başarısız olmaktan korkar. Kaygı, endişe, korku, öfke, kıskançlık, heyecan, mutsuzluk gibi insani duyguların ne kadar sürdüğü ve nasıl yaşandığı psikoloji bozukluğu olup olmadığı konusunda fikir edinilmesini sağlar. Bazı durumlarda çok normal olan bu duygular zaten gereklidir. Ancak aşırı olmaları, hiç olmamaları veya uzun sürekli olmaları çocuklarda kaygı ile ilgili bir sorun olduğunun göstergesidir.
Çocuklarda Sınav Kaygısı Nedenleri
Çocuklarda sınav kaygısı nedeni genellikle sınavın kendisi zannedilir. Aslında tam olarak neden sınav değildir. Çocuğun sınava yüklediği anlam, başarısızlık korkusu ve düşüncelerinin bu şekilde oluşmasıdır. Kaygı duygusu bireyin bir uyaran karşısında verdiği fiziksel, zihinsel ve duygusal tepkidir. Çocuklarda sınav kaygısı nedenleri arasında anne-babaların rolü de büyüktür. Çocuklarına gireceği sınavda başarılı olması gerektiğini, başarısızlığın söz konusu bile olamayacağını empoze eden ebeveynlerin çocukları sınav kaygısını çok daha fazla yaşar.
Çocukların Sınav Kaygısında Anne-Babalar Etkili mi?

Kaygı da diğer duygular gibi bulaşıcıdır. Çevresinde ne kadar çok kaygılı kişi olursa çocuklarda kaygı da o oranda artar. Annenin ve babanın sınavla ilgili endişeleri dile getirmeseler bile çocuk tarafından anlaşılır. Bazen çocuğun iyiliği için söylendiği düşünülen pek çok çocuklar üzerinde olumsuz etki yaparak kaygıyı artırır. Çocuklarda sınav kaygısı ebeveynlerin çeşitli söylemleriyle tetiklenir. O sınavın yaşamının belirleyicisi olduğunu, çocuğa maddi manevi emek verdiklerini, onun geleceği için çalıştıklarını, çocuğun bu sınavda kesinlikle başarılı olacağına inandıklarını söyleyen anne babalar çocuğu motive etmek yerine farkında olmadan kaygısını artırabilirler.
Çocuğu Sınava Girecek Anne Babalara Düşen Görevler Nelerdir?
Çocuğu sınav girecek anne babaların görevi çocuğun motivasyonunu en üst seviyede tutmaktır. Bunun için bilinçlenmek gerekir. Çocuğun kendisi için erişebileceği hedefler koymasına yardım etmek, çocukta öz güven eksikliği fark edilmesi halinde gereken tedbiri almak çocuklarda sınav kaygısı üzerinde olumlu etki eder.
Sınav Dönemlerinde Psikolojik Destek İşe Yarar mı?
Anne babalar üzerlerine düşeni yapmalarına, çocuklarına sınav sürecinde doğru davrandıklarından emin olmalarına rağmen çocuklarda sınav kaygısı halen devam ediyorsa psikolog desteği almak yarar sağlayacaktır. Profesyonel yardım alarak sınav kaygısı da dahil olmak üzere çocuklarda kaygı sorunu ortadan kaldırılabilir. Psikologlar önerecekleri uygun terapi seanslarına çocuğun yanı sıra ailesini de dahil ederek sorunun çözümüne ulaşırlar.