Gündelik yaşamın en önemli sorunlarından biri olan stres hemen herkesin üzerinde etki ediyor. Herkes stresle başa çıkma yöntemleri arıyor, ancak bu yöntemlerin hepsinin başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Stresi doğru yönetemeyen kişiler bunu başaramazlarsa aile ve diğer yakın ilişkileri de olumsuz etkileniyor. Aile içinde ebeveynlerin çeşitli nedenlerle stres altında olması aynı çatı altında yaşayan çocukları da etkiliyor. Stresi yenmek için doğru yollara başvurulması kişinin sadece kendisi için değil tüm yakın çevresi için de bir gerekliliktir.
Çocuklar Aile İçi Stresten Etkileniyor mu?
Stres kısa veya uzun süreli olma oranında kişileri etkiliyor. Aynı etki çocuklar üzerinde de gözlemleniyor. Her çocuğun olaylara karşı verdiği tepkilerin farklı olmasından dolayı stres karşısındaki tepkileri de değişiyor. Kimi çocuk bazı olaylardan hiç etkilenmezken; aynı olaydan bir diğer çocuk fazla etkilenebiliyor. Aile yaşayan bir organizma olarak tanımlanabilir. Aile bireylerinden herhangi birinin yaşadığı sorun büyük veya küçük olduğu önemli olmaksızın diğer bireyleri de etkiler. Bunun anlamı aile içi işleyişin, ilişkilerin, iletişimin ve psikolojinin etkileneceğidir. Çocuk gelişimi üzerinde ebeveynlerinin strese karşı verdiği tepkiler, üzerlerinde yaratığı etki, stresi yenmek için gösterdikleri çaba, strese maruz kalan ailenin sürç sonrası durumu ve alacakları destekler direk olarak etkilidir.
Çocuklar Etkileyebilen Stres Etkenleri Nelerdir?
Kişinin stresli olma hali etrafındaki herkese kısa sürede yansır. Bulunduğu ortam gerginleşir. Anne babaların stresli olması çocukları da aynı düzeyde etkiler. Çocuklar aile içinde yaşanan şu faktörlerden etkilenirler.
- Boşanma
- Ekonomik sıkıntılar
- Aile içi şiddet
- Cinsel istismar
- Fiziksel rahatsızlıklar
- Göç etme – taşınma
- Ebeveynlerin bağımlılıkları
- Sevgi ve ilgi eksikliği
- Kendisiyle ilgili yüksek beklentiler
- İşsizlik
- Anne babanın işinin çok yoğun olması
- Güvensiz bir aile yaşamı
Ebeveynlerin Stresleri Çocuğu Nasıl Etki Eder?

Anne babasının sürekli stresli olma durumu çocuklara hırçınlık, huysuzluk, aniden sinirlenme, ders çalışma isteğinde azalma, okulda adaptasyon sorunu yaşama, arkadaşlarına uyum sağlayamama şeklinde yansır. Bazı çocuklar kendilerini stresli bir ailede çoğu zaman yalnız hisseder ve içlerine kapanırlar.
Stresle Başa Çıkmak İçin Destek Almak Gerekli mi?
Aile bireylerinden birinin yoğun stres altında olduğu ve bunun uzun sürdüğü durumlarda hem kendisinin, hem de diğer aile bireylerinin bir psikolog desteğine ihtiyacı vardır. Psikoloji alanında uzman olan birinden stresle başa çıkma yöntemlerinin öğrenilmesi yaşamın kolaylaşması anlamına gelir. Psikologlar bunu verecekleri bireysel terapi seansları ile sağlama yoluna giderler.