Blog

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Kişilik bozuklukları, günümüzde pek çok insanda rastlanan psikoloji sorunlarından biridir. Narsisist kişilik bozukluğu da bu psikoloji sorununun türlerinden biri olarak bilinmektedir. Bireylerin kendisini aşırı derecede beğenmesi, çevresindeki herkesten üstün olduğunu düşünmesi, sürekli olarak sevgi, ilgi ve popülarite bekleyişinde olması durumuna narsisist kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Üstelik bu türden bir kişilik bozukluğu ile karşı karşıya olan pek çok birey, kendisine hayran olabilmek açısında önemli bir ihtiyaç duyabilmekte ve aşırı derece benmerkezci olabilmektedir.

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsisist kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler genellikle kendini beğenmiş ve kibirli bir yapıya sahip olmaktadır. En güzel, en kusursuz, en akıllı ve en başarılı olanın kendisi olduğunu düşünen bu kişiler, yalnızca kendisi ile meşgul olmakta, çevresindekileri küçük görmekte ve küçümsemektedir.

Narsisist kişilik bozukluğu olan bireyler karakter olarak emin ve sağlam gibi görünse de, aslında özsaygısı oldukça düşük olan bireylerdir. Bilinçsiz bir şekilde kendisini değersiz olarak düşünmekte ve kendisi ile alakalı devamlı olarak şüpheye düşmektedir.

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Narsisist kişilik bozukluğu nedenleri genellikle bu tür rahatsızlıklarda merak edilen ve araştırılan bir konudur. Fakat bu türden bir kişilik bozukluğunun nedenleri hakkında henüz kesin bir kanıya varılmamıştır. Pek çok farklı nedene bağlı olarak geliştiği düşünülürken, özbenlik alanındaki uzmanlara göre bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu dünyanın gerçekleri ile yeteri kadar karşılaşmamış olması, her istediğini almış olması ve aile ya da arkadaş ortamında devamlı popüler olan, ilgi gören biri olmasını narsisist kişilik bozukluğu nedenleri olarak gösterilmektedir. 

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Narsisist kişilik bozukluğu belirtileri, bu durumun anlaşılabilmesini sağlayan semptomlardır. Dolayısıyla pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Genel olarak bakılacak olursa;

  • Bireyin kibirli oluşu,
  • Kendini yüksekte görmesi,
  • Çevresindeki insanları küçümsemesi,
  • Başkalarını kendi amaçları doğrultusunda kullanması,
  • Başkalarının isteklerini ve duygularını önemsememesi, empatiden yoksun olması,
  • Başkalarını kıskanıp kendisini kıskandıklarına inanması narsisist kişilik bozukluğu belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.

Kendisine bu gibi belirtiler görülen bireylerin mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumdan hem bu kişilik bozukluğuna sahip olanlar hem de çevresindeki insanlar ciddi ölçüde zarar görebilmektedir.

Genellikle psikolog ya da psikiyatristler bu gibi durumlarda hastaları için terapi yöntemleri uygulamaktadır. Bilişsel davranışçı ya da maruz bırakma gibi yöntemler oldukça etkili olabildiğinden, hastanın semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilmektedir.

Listeye dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir