Kardeşler arasındaki sevgi, saygı ve bu yöndeki bağ oldukça kıymetli bir durumdur. Fakat günümüzde pek çok kardeş ilişkisinin içerisinde rekabet de bulunmaktadır. Rekabet çoğu zaman kıskançlığı da beraberinde getirirken, çocukların bu rekabet ve kıskançlık duygusunun temelinde anne babayı paylaşamama, tek başına sahip olmayı isteme, ebeveynlerin ilgisini ve sevgisini paylaşmak istememe gibi durumlar yatmaktadır. Çocuk psikolojisi ile yakından ilişkili olan bu durum bazen işin içinden çıkılamayacak bir hal aldığında, bir uzmandan destek alınması gerekebilmektedir.
Kardeşler Arası Kıskançlık Nasıl Oluşur?

Kardeşler arası kıskançlık pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu durumun temelinde iki önemli faktör yatarken, bunlardan biri annenin tutumu, diğeri ise çocukların cinsiyet, yaş, doğum sırası gibi özellikleridir. Bu gibi durumlar kardeşler arasında kardeş kıskançlığının temelinde bulunmaktadır.
Kendinden büyük bir kardeşi bulunan çocuklar annesiyle tam anlamıyla bir özdeşim kuramayabilmektedir. Annenin iki kardeş arasındaki dengeye sağlayamaması da kardeş kıskançlığının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla annenin bu noktada tutumu oldukça önemli olurken, sergilenen bu tutum sayesinde kardeş kıskançlığı oluşmasına neden olunmakta ya da önüne geçilebilmektedir.
Kardeşler Arası Kıskançlığın Nasıl Önüne Geçilir?
Kardeş kıskançlığının oluşmamasında anne babanın çocuklara davranışları oldukça önemlidir. Çocuk psikolojisi bu gibi durumlarda oldukça hassas olurken ebeveynlerin asla çocukları arasında ayrımcılık yapmaması, her iki kardeşe de eşit davranılması, çocuklar arasında kesinlikle kıyaslama yapılmaması gibi durumlar, ebeveynlerin bu konuda dikkat etmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Ebeveynlerin çocukları arasındaki kıskançlığı engelleme konusunda yetersiz gelmesi durumunda ise mutlaka psikoloji alanında bir uzmandan destek alınması önerilmektedir.
Bir Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Kardeş kıskançlığı, kardeşler arasındaki ilişkiyi, sevgiyi ve saygısı olumsuz yönde etkileyebilecek bir durum olduğundan mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir. Günümüzde çocukların psikolojisi üzerinde uzmanlık edinen pek çok psikolog ve terapist pek çok farklı çözüm yolu sunabilmektedir.
Uzmanlar genellikle çocuklar arasındaki bu kıskançlığın üstesinden gelebilmek ve aileyi de bilgilendirebilmek adına psikoterapi yöntemleri uygulamaktadır. Bilişsel davranışçı terapi ve aile terapisi bu gibi konularda oldukça etkili olurken, uzun vadede kıskançlığın önüne geçebilmeyi, gerek aile gerekse kardeşler arasında sağlıklı bir ilişki kurulabilmesini sağlamaktadır.