Psikoloji literatüründe postpartum depresyon olarak bilinen doğum sonrası depresyon, günümüzde pek çok kadına görülebilen ciddi sorunlardan biridir. Doğum sonrası depresyon gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan kadınlar duygusal, fiziksel ve davranışsal değişimlerle mücadele etmeye çalışmaktadır. Bebeği ve bebeğin sağlığını da önemli ölçüde etkileyen bu durum, anne için de ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.
Doğum Sonrası Depresyon Neden Yaşanır?

Doğumdan sonra hormonlarda yaşanan değişiklikler, lohusalık ya da bu gibi etkenlere bağlı olarak gelişen doğum sonrası depresyonu, birçok kadında görülebilen durumlardandır. Doğum sonrası depresyon belirtileri ise genellikle annenin yaşadığı uyku problemleri, kendisini devamlı olarak yorgun, halsiz, mutsuz hissetmesi, haz kaybı, değersizlik hissi hatta ölüm ve intihar gibi düşüncelere sahip olmasıyla anlaşılabilmektedir.
Doğum sonrası depresyon yaşayanlar, pek çok farklı nedenle bağlı olarak bu gibi bir durumla karşılaşabilmektedir. Bebek sahibi olmaya yönelik sosyal ve psikolojik değişiklikler bu döneme depresyonu tetikleyebilirken, ayrıca hamilelik döneminde yaşanan depresyon, hamilelik ve bebek hakkında ikileme düşmek, istenmeyen bir gebelik, bebek sahibi olmaya hazır olamama durumu, aniden değişen hormonlar ve anne yüklenen sorumluluklar doğum sonrası depresyon yaşayanlar için birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Depresyona Girmemek için Ne Yapmak Gerek?
Yeni doğum yapan ve lohusalık döneminde olan annelerin sağlıklı bir psikolojiye sahip olması neredeyse hayati bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda doğum sonrası depresyona girmemek için yapılması gereken pek çok şey bulunmaktadır. Örneğin; annenin bu zorlu süreçte yakınlarından yardımcı istemesi oldukça önemlidir. Gerek ev işlerinde, gerekse bebek bakımında dışardan almış olduğu yardım anneye önemli ölçüde fayda sağlamakta ve yükünü hafifletmektedir. Üstelik bu sayede yeteri kadar uyku uyumakta ve daha zinde uyanabilmektedir.
Bunun yanı sıra annenin alkol ve kafeinden uzak durması, kendisi ve bebeği için olan beklentilerde gerçekçi olması, yürüyüş ve egzersiz yapması da yine depresyona girmemek için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz
Doğum sonrası depresyon tedavisi oldukça önemli olan süreçlerden biridir. Depresyon gibi bir sorunla karşı karşıya olan bir annenin sağlıkla bebek büyütebilmesi için mutlaka bir psikolog ya da terapistten destek alması gerekmektedir.
Uzmanlar bu gibi durumlarda yeni annelere yalnızca terapi yöntemleri uygulamakta ve bu süreçte bebeği ile sağlıklı bir şekilde ilgilenebilmesi için yardımcı olmaktadır. Annelere büyük ölçüde faydalı olan bu psikoterapi yöntemleri aynı zamanda uzun vadede çözüm de sunabilmektedir.